Pojištění nemovitosti a domácnosti | PojistovaciPoradci.cz

Pojištění nemovitosti a domácnosti

Pojištění nemovitosti zahrnuje stavbu jako takovou, tedy všechny součásti, které jsou s budovou pevně spojeny. Jsou jimi střecha, zdi, stropy, podlahy, okna, dveře, radiátory, schody i vedlejší stavby jako je kůlna, plot, bazén atd.

Pojištění domácnosti se vztahuje na vybavení domu či bytu, jako je např. nábytek a domácí spotřebiče, cennosti, obrazy, elektronika, sportovní potřeby, případně i věci uložené v garáži nebo ve sklepě. Laicky řečeno, pokud bychom byt nebo dům obrátili vzhůru nohama, tak vše, co z něj vypadne, patří do skupiny pojištění domácnosti.

 

Kdy se vám bude pojištění nemovitosti hodit?

Pojištění nemovitosti a domácnosti vám pomůže s vyrovnáním finanční škody na vašem majetku v případě nenadálé události jakou může být:

  • Požár
  • Povodeň
  • Vodovodní škody
  • Krádež, vandalismus
  • Přepětí, podpětí, zkrat

Kdy se vám vyplatí pojištění nemovitosti sjednat?

Pokud jste vlastníkem rodinného domu, pak je to vždy. I obyčejný úder blesku vás může připravit o střechu nad hlavou.

V případě, že jste majitelem bytu, bývá zpravidla pojištěn celý bytový dům, o který se stará sdružení vlastníků nemovitosti nebo bytové družstvo. Pojištění v tomto případě bývá uzavřeno na základní částku, proto je dobré si případně sjednat pojištění bytové jednotky samostatně.

Dalším z případů pak může být, že jste se rozhodli bydlet v pronájmu. Pozor - tam si pojištění sjednávat nemusíte. Měl by jej mít majitel nemovitosti. Doporučujeme si ale pojistit vlastní vybavení a současně s tím myslet i na pojištění domácnosti.

Pořídili jste si vlastní bydlení na hypotéku? V tomto případě je pojištění nemovitosti povinnou součástí hypotečního úvěru jak v případě domu, tak i bytu.

Co je pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti?

Pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti vám kryje rizika, která můžete způsobit třetí osobě na majetku nebo zdraví jako vlastník, správce, nebo nájemce nemovitosti. Oceníte ho například když:

  • Praskne vodovodní potrubí ve zdech bytu a dojde k vytopení sousedů
  • Ze střechy vašeho domu spadne námraza na cizí auto
  • Někdo na neuklizeném zledovatělém chodníku před vaším domem uklouzne a zlomí si nohu apod.

Je možné si pojistit i rekreační objekt?

V rámci pojištění nemovitosti si můžete sjednat také pojištění vaší chaty nebo chalupy. Musí však být využívána výhradně rekreačně, například o víkendech či prázdninách. Je dobré také myslet na dobré zabezpečení nemovitosti v případě vaší nepřítomnosti. Bez něj vám totiž pojišťovna peníze v případě škody nemusí vyplatit.

Jak vybrat nejlepší pojištění nemovitosti, domácnosti?

Při výběru pojištění je vždy dobré získat maximum dostupných informací týkajících se problematiky pojištění, případně řešit konkrétní životní situaci s odborníkem na pojištění, který pro vás umí připravit to nejvhodnější řešení.

Využít můžete velmi jednoduše náš online srovnávač pojisteni.com. Vyberte si to nejlepší pojištění pro vás. Naši odborníci vám se vším ochotně poradí.

Tým Pojištění.com

Máte dotaz? Kontaktujte nás